neděle 4. prosince 2016

Magdalena Dobromila

Mami to máme zase rajskou?
Co vidíš?
Kuře.
Tak vidíš.

Jak už sem zmiňovala, jsem řeznická dcera vychovaná na výhradně poctivé nenáhražkové stravě. Tím pádem(logicky) miluju všechny jídelny, ať už školní nebo závodní, bufety a lahůdky, protože tam maj většinou vývar z bujónu a podravky, což jsou potraviny, které jsme doma v životě neměli a člověk vždycky touží po tom, co doma nemá. Ba naopak to u nás doma věčně smrdělo jak v koželužně a naši na to byli náležitě hrdí. Vše domácí a poctivé. Hezky na vývin mladého jedince. A všechno, na co ste u nás v kuchyni šáhli, bylo mastné. O zabijačkách ani nemluvě. Lednice narvaná masem. Velmi často jsem své kamarády zvala domu na řízky a výpečky, protože se u nás doma dlouhá léta nedělalo nic jiného. Když teda byl jako echt sváteční den a mělo bejt něco extra, tak byly výpečky místo se zelím se špenátem. Tím ovšem naše kulinářská revoluce skončila. Když jsem chtěla šunkofleky, musela jsem si podat žádost měsíc předem.

Díky této výchově však poznám kvalitní maso, snažím se jíst jen poctivý uzeniny a jedinej salát, kterej považuju za plnohodnotné jídlo je pařížskej.


Ten vyloženě masový a uzenářský člen naší rodiny je mamka a občas se stalo, že nebyla doma a my jsme byli s tátou odkázání na naše vlastní kuchařské umění. O těstovinách nechtěl táta ani slyšet, že to není jídlo a já zase nebyla zvědavá na sekačku z Globusu.  Takže jako kompromis jsme měli VŽDYCKY buchtičky se šodó. Ale né ty ze školní jídelny. Ty s tím voňavým vanilkovým krémem, kdepak. Když to teď píšu tak si myslím, že chtěl taťka tenkrát zabít dvě mouchy jednou ranou. Zasytit dítě a mít od něj na chvilku pokoj. Tudíž sme koupili vánočku, natrhali jí a zalili vaječňákem. Mě, jako malou dceru, to porazilo a spala jsem až do večera.
Stejnej trik užíval i s nápoji.
,,Leni dáš si? To je kinderpunč.“
,,Nene, dík, já to moc nemusim.“
A taťka si poctivě naléval do rendlíčku červený nápoj ze zelené skleněné láhve, na které byl obrázek Mikuláše.
,,Leničko opravdu si nedáš? To je k..k.kindrpunchž…“ Smál se na mě, měl unavený očička a rudé tváře.
No..asi to nebyl kindrpunč.


Troufnu si říct, že po těch asi pěti letech samostatnýho života v Praze jsem svoje kuchařský dovednosti značně zdokonalila a sama sobě bych udělila titul Kuchařinka. Jsem schopná udělat svíčkovou, rajskou, pečený kuře, buchty, bábovky…docela dobroš si myslim.

Ještě nedávno jsem psala, že když ke mně naši přijedou na návštěvu, přivezou si vlastní oběd a já nechápu proč. Doba studijních těstovin se sejrovou omáčkou už je pryč a myslela jsem si, že s pokročilejším věkem se to už stávat nebude. Tuhle sobotu přijeli naši na návštěvu, abychom se došli kouknout na stromeček a na trhy na Staromák a co nevytáhnou z tašky. No samozřejmě, že vlastní svačinu! A dokonce vlastní kávu, jako kdybych tady cedila podrážky z bot! Dobře. Dobře, jak chcete.


Co mě také zaráží, jsou po internetu kolující fotky, jak se lidem nezdařilo vaření a všichni se tomu smějí a vesele sdílejí. Já se teda nesměju. Protože mně taky chytly špagety na plynovým sporáku. A asi třikrát.  A je to naprosto logický, když tam je asi plamen ne?? A při chytání hrnce mi chytla i ta chňapka. A taky hodněkrát. A nikomu bych se teda nesmála! Což sem asi jediná, protože nedávno jsem vařila na naší nové sklokeramické desce a říkám si, jé hele, když je ta plotýnka takhle hezky rozehřátá, tak na ní položim na chvilku ruku v chňapce a zahřeju si tvářičky. No. Blaflo to asi za tři vteřiny. Martin na ní udělal speciální cedulku s nápisem ,,Morongová,, a máme ten černej artefakt pověšenej na hřebíčku v chodbě.

Jako mladý a veselý pár jsme si s Martinem řekli, že si letos poprvé společně upečeme cukroví. Včera jsme dělali pracny – medvědí tlapky. A jsou naprosto vynikající. Pustili jsme si k tomu Hanebný pancharty a formičky jsme teda nevymazali máslem, ale Ramou s příchutí mořské soli, čehož jsem si vůbec nevšimla, ale sou fakt dobrý a super sladký.

Dneska sme dělali perníčky. Koupili jsme si v Drážďanech vykrajovátka zub a lebku a ve výbavě jsem měla lesní zvířátka. Myslím, že by se všem mladým slečnám s titulem Kuchařinka hodila změna rčení ,,Než se vdáš, tak se ti to zahojí,, na ,,Než se vdáš, tak to změkne.,,


 Vážení přátelé, pokud někdo stavíte barák a příde vám železobeton drahej, stavte se pro naše perníčky. Myslim, že vám jako stavební základ dobře poslouží.





h







Žádné komentáře:

Okomentovat